середу, 11 листопада 2009 р.

Жанри фентезі

Героїчне фентезі - пригоди окремих героїв, як правило, не зображуються носіями добра і благородства. Проблеми героя зазвичай локальні, тому в цьому жанрі поширена форма повісті та короткої розповіді.

Епічне фентезі - боротьба героїв з ворогом, що стоять на боці зла і що володіє надприродними силами. Події таких творів зачіпають весь описуваний фантастичний світ, де відбуваються масштабні війни, а в завдання героїв входить порятунок світу або, як мінімум, значої його частини.


Темне фентезі - піджанр, що знаходиться на стику між готикою і фентезі, відмінною рисою якого є те, що зло вже знаходиться при владі. Саме ж дія відбувається у фантастичному світі, що нагадує Середньовіччя.

Ігрове фентезі - може мати будь-які ознаки інших піджанрів, але головною особливістю є концентрація уваги на квесті групи героїв.

Історичне фентезі - дії зазвичай відбуваються в минулому, на тлі відомих історичних місць, подій або епох, але з додаванням таких елементів як магія або міфологічні істоти.

Ліричне фентезі - відтворює суб'єктивне особисте почуття або настрій автора.

Гумористичне фентезі - може мати будь-які ознаки інших піджанрів, але головною особливістю є гумористичний тон змісту творів.

Пародія на фентезі - піджанр гумористичного фентезі основною особливістю якого є навмисне повторення характерних рис іншого, зазвичай широко відомого, твору або групи творів, причому у формі, розрахованої на створення комічного ефекту.

Дитяче фентезі - жанр, заснований для дитячої аудиторію.

Міське фентезі - дії відбуваються в межах сучасних міст або щось в цьому роді.

Технофентезі - жанр фантастики, піджанр фентезі, що описує світ в якому пліч-о-пліч сусідствують технологія і магія.

Немає коментарів: