понеділок, 9 листопада 2009 р.

Тим хто не знає що таке фентезі - присвячується .....

Прийшов час переходити безпосередньо до тематики блогу.....
Що ж таке фентезі?Їснуе багато визначень, висловів і виразів, і серед них я обрав два, які найбільш точно на мою думку узагальнюють інші.

1.Фентезі (англ. Phantasy букв. - Фантазія), жанр літератури і мистецтва, що примикає до наукової фантастики, але в більш вільною, "казкової" манері що використовує мотиви далеких переміщень у просторі й часі, інопланетних світів, штучних організмів, міфологію древніх цивілізацій. У ізо-мистецтві елементи фентезі часто поєднуються з абстракціонізмом, сюрреалізмом або втілюються в фантастичний реалізм.

2."Фентезі (англ. fantasy - фантазія) - піджанр фантастичної літератури, що з'явився в Англії в середині XX століття. Твори цього піджанру написані в епічній казковій манері, використовують мотиви стародавніх міфів і легенд. Сюжет звичайно побудований на магії, героїчні пригоди і подорожі; в сюжеті звичайно присутні чарівні істоти; дія відбувається у казковому світі, що нагадує Середньовіччя. Найчастіше фентезі побудовано на основі архетипових сюжетов.Фентезі (англ. fantasy - фантазія) - піджанр фантастичної літератури, що з'явився в Англії в середині XX століття. Твори цього піджанру написані в епічної казкової манері, використовують мотиви стародавніх міфів і легенд. Сюжет звичайно побудований на магії, героїчні пригоди і подорожі; в сюжеті звичайно присутні чарівні істоти; дія відбувається у казковому світі, що нагадує Середньовіччя. Найчастіше фентезі побудовано на основі архетипових сюжетів.

Фентезі веде свою історію від міфів Давньої Греції і середньовічних епосів ( «Беовульф»). Сильний вплив на майбутній жанр зробили середньовічні романи. Артуріанская легенда з її магією, мечами й романтикою, на думку Анджея Сапковського, лежить в основі більшості творів фентезі.

У XIX і на початку XX століття (а в СРСР - до початку 1990-х років) твори фентезі часто публікувалися в тих же журналах, що й наукова фантастика, і були часто написані тими ж авторами. Справжнє народження сучасного фентезі відбулося після публікації «Володаря кілець» Дж. Р. Р. Толкіна. Ця книга, а також «Хроніки Нарнії» К. С. Льюїса і «Земномор'я» (Earthsea) Кребер Урсули Ле Гуїн заклали основи одного з найбільш популярних жанрів, у якому зараз працюють сотні письменників.

На відміну від наукової фантастики, фентезі не прагне пояснити світ, в якому відбувається дія твору, логічно. Сам цей світ існує у вигляді такого собі допущення (найчастіше його місце розташування щодо нашої реальності зовсім ніяк не обмовляється: чи то це паралельний світ, то чи інша планета - абсолютно незрозуміло).

Здається парадоксальним, але факт: у сучасній російській та українській літературі фентезі зайняло нішу історичних романів, популярних в СРСР. "

Немає коментарів: