понеділок, 9 листопада 2009 р.

Аудіокниги

Аудіокнига - художній твір, звичайно начитаний людиною (наприклад, професійним актором) або їх групою і записане на будь-який звуковий носій.

Аудіокнига - це компакт-диск або аудіо-касета з записом літературного твору, будь то класичний роман, або дитяча казка. Текст твору читають відомі актори та професійні читці, хоча останнім часом збільшилася кількість аудіокниг, «начитаних» непрофесійними декламаторами на професійному рівні.

Зазвичай аудіокнига зберігається на CD або DVD і складається з декількох десятків звукових файлів у форматі MP3. У середньому 300-350 сторінок звичайної книги можна порівняти з 9-11 годинами звучання аудіокниги. Твори розбиті на глави, а глави - на треки. Доріжка являє собою вже окремий аудіофайл, тривалість якого зазвичай не перевищує 5-7 хвилин (хоча мені траплялися аудіокниги, в яких були аудіофайли тривалістю по 50-55мін.). Як правило, такі файли мають бітрейт 128-192 Mbps, що дозволяє добитися оптимальної якості звучання при відносно невеликих розмірах. Це зручно для переносу аудіокниг з комп'ютера на мобільні пристрої та полегшує навігацію по файлам.

За існуючим західному стандарту аудіокнига повинна бути озвучена одним голосом, містити мінімум музичного супроводу і всіляких ефектів (на зразок шуму моря, шелестіння дощу або криків птахів). Для ринку аудіокниг Східної Європи характерне використання музичного супроводу, аудіоспецеффектов. Багато в чому це наслідок сильної традиції радянської школи радіопостановок. Наявність ефектів, на мою думку, робить книжку цікавіше і дозволяє краще сконцентруватися на книзі. Наприклад, якщо одночасно зі словами читця «Лом випав у нього з рук і з глухим стуком упав на бетонну підлогу» в навушниках (динаміках) пролунає різкий звук що впала на бетон залізяки, то уява більш повно і яскраво намалює мені описувану сцену (в крайньому випадку - дзвін заліза мене розбудить і поверне до прослуховування, якщо я ненароком заснув :). Втім, це моя особиста думка.

Як показують маркетингові дослідження, основними споживачами аудіокниг є люди у віці 25-35 років. Усереднений портрет читача - людина з інтелектом вище середнього, який прагне до отримання нових знань, мобільний, любитель технічних новинок, цінує свій особистий час і здоров'я. Аудіокнига зазвичай слухається на ходу, в дорозі. Саме тому серед їхніх шанувальників так багато автомобілістів та власників MP3-плеєрів а також FM-трансмітерів.

За жанром Аудіолітературу можна розділити на розважальну (художня, науково-популярна, документальна) та навчальну (підручники, курси, посібники). Поширені і «проміжні» види, наприклад, аудіопутеводітелі, здатні в якомусь сенсі замінити живого гіда.

Розвиток аудіолітератури як явища пояснюється бурхливим зростанням IT-технологій, що дозволили оцифровувати звук, а також постійної мініатюризацією пристроїв, що його відтворюють. Останні моделі MP3-плеєрів, особливо провідних виробників, вже мають ряд функцій, які роблять прослуховування літератури ще більш приємним і зручним. Стандартний набір можливостей розширили такою опцією, як resume (поновлення прослуховування), підтримкою «розумних» списків відтворення, що дозволяють послідовно перемикатися між аудіокнигами і звичайною музикою, функціями синхронного відображення тексту.

Всю масу представлених на ринку аудіокниг можна розділити на легальні, ліцензовані і піратські, нелегальні. Перші можна знайти на офіційно виданих CD або в легальних онлайн-магазинах. Другі мешкають на піратських CD-дисках, нелегальних сайтах, в P2P-мережах. Піратські аудіокнижки можуть бути копіями ліцензійних або перенесені з інших носіїв, касет, аудіо-CD, можуть бути записані з радіо. Трапляються і повністю аматорські варіанти, чий правовий статус неясний. З легальними CD теж не так все просто, особливо для іноземної літератури, чи отримав правовласник належні йому відрахування - часто незрозуміло. Але читачам зазвичай все одно.

Де взяти?
Відповідь проста і в той же час досить складна ... Власне, відповідей дві: купити або завантажити. Придбати можна у великих букіністичних магазинах, де вже відкриті відділи аудіокниг, на ринку, в інтернет-магазині (google або будь-який інший пошуковик Вам на допомогу). А можна і просто скачати (google або будь-який інший пошуковик Вам на допомогу). Вибір способу отримання аудіокниги - це результат взаємодії Ваших принципів, світогляду і можливостей.

Аудіокниги не замінять традиційну літературу, але, без сумніву, їх популярність буде рости з плином часу і пропорційно до збільшення швидкості доступу в інтернет.

Немає коментарів: