понеділок, 9 листопада 2009 р.

Який бітрейт аудіокниги обрати?

Бітрейт (bitrate) - кількість біт, необхідних для кодування 1 секунди звуку. Так, бітрейт нестисненого файлу формату 44.1КГц 16 біт, стерео (компакт диск) буде 16 * 44100 * 2 = 1411200 або 1411.2 кб / с (kbps).

Кодування з постійним бітрейтом (CBR, constant bitrate) - режим кодування, при якому бітрейт залишається незмінним незалежно від характеру музики. Основним завданням кодувальника в цьому випадку буде необхідність отримання максимально високої якості файлу при незмінному потоці.

Кодування із середнім бітрейтом (ABR, average bitrate) - режим кодування, проміжний між CBR і VBR. При кодуванні вказується бажаний середній бітрейт. У разі необхідності кодіровщік може трохи підвищувати бітрейт або знижувати його, дозволяючи домогтися більш високого співвідношення якість / розмір. Недоліком режиму ABR є більш низька якість, ніж одержувана у VBR режимі. Перевагою - більш-менш однорідний потік і як наслідок - легко передбачуваний розмір файлу.

Кодування зі змінним бітрейтом (VBR, variable bitrate) - режим кодування, при якому кодіровщік задається бажаний рівень якості. При кодуванні кодек сам вибирає необхідний бітрейт для стиснення кожного фрагмента запису, при цьому діапазон бітрейтів може бути дуже великим. Даний режим дозволяє домогтися максимального співвідношення якість / розмір, однак розмір підсумкового файлу часто складно передбачити (наприклад, при стисненні musepack-normal середній бітрейт файлу може бути як 140, так і 210). Недоліком VBR є неможливість використання його для Інтернет трансляцій при малій ширині каналу.
Joint Stereo - один із способів кодування стерео, при якому враховуються схожість сигналів правого і лівого каналів. Правильно спроектована модель JS дозволяє отримати більш високі результати, ніж кодування кожного з каналів окремо.

Достатнім бітрейтом для мови вважається 64 Кб / с, аудіокниги ж запаковують зазвичай 128-192 Кб / с бітрейтом, що дає достатню якість як для мови, так і для музичного, і аудіосупроводу. Можна зустріти Аудіолітературу і в 320 Кб / с бітрейті, хоча раціональність цього оцінити складно.
З мережі безліч аудіокниг в 32 Кб / с, вони малі за розміром, але слухати в такій якості не рекомендую - зіпсуєте собі все задоволення від прослуховування ... Якщо лежачи прослуховувати аудіокнигу в 32 Кб / с на дивані тихого вечора, за відсутності сторонніх шумів, Ви почуватиметесь досить комфортно, то за наявності будь-яких сторонніх шумів Вам доведеться досить сильно напружувати слух, щоб вловити і розібрати мову, що звучить у навушниках.
На мою особисту думку оптимальним бітрейтом для аудіокниг по співвідношенню «бітрейт / якість» є 96-128 Кб / с - і якість достатня, і розмір книги не сягає захмарних висот.
Саме бітрейтом в основному визначається «вага» аудіокниги - начитані 300-350 сторінок тексту можуть потягнути й на 200 мегабайт, і на 1 «гектар»:

Як видно, бітрейт аудіо файлу є практично вирішальним фактором, що визначає розмір аудіокниги. Саме тому я рекомендую обов'язково перед закачуванням поцікавитися бітрейтом аудіокниги, особливо якщо у Вас не "безлімітка": який сенс викачувати 10 годин аудіокниги з бітрейтом 320 Кб / с і "вагою" майже в півтора гігабайти, якщо той саме твір можна знайти з бітрейтом, наприклад, 160 Кб / с і вагою трохи більше ніж 700 мегабайт (особливо якщо у Вас немає музичного слуху і доводиться платити за інтернет-трафік)?

1 коментар:

Анонім сказав...

спасибі за цікаву інформацію